Женски фудбалски клуб Динамо

У Врању је, након 15 година основан женски фудбалски клуб који ће функционисати под окриљем Динама. Идејни творац и тренер ФК «Динамо» Драган Антић је одавно размишљао да идеју спроведе у дело, зато што га је велики број девојчица питао да ли могу да тренирају у клубу. Тако су се стварали услови да почне са радом ЖФК «Динамо» Врање.

„Велики број девојчица се дужи временски период распитивао да ли може и како да тренира и тако сам дошао на идеју да оснујем женски фудбалски клуб Динамо“, каже тренер Динама. „ Град од 80.000 становника треба да има женски клуб. Мислим да ће то заживити, зато што има много девојчица које воле да играју фудбал. А зашто им не приуштити то задовољство да могу да се искажу на терену, да се баве спортом који воле и да их одвојимо од улице“, истиче Антић и додаје: „Пријатно сам изненађен бројем девојчица. Пуно ми је срце због ове деце. То неће коштати град ништа, нити Динамо. Новац је из фонда за развој спорта. То је супер идеја и за град и за околину. За тренера сам довео Данијелу, зато што је знам дуги низ година. А ко ће водити боље клуб од некога ко је био дугогодишњи репрезентативац. Она зна одлично свој посао. Моћи ће много тога да им покаже и да их научи. Сигуран сам у то да ће од ових девојчица бити и репрезентативки зато што видим да поједине баратају лоптом боље од могих старијих фудбалера“, наглашава Антић.

„1984. почео је са радом женски фудбалски клуб у Врању. Из тог клуба је изашло много добрих девојака које су играле за репрезентацију. Што се тиче моје каријере, након Јумка сам играла у нишком Машинцу, Грчкој, затим у Напредку из Крушевца где сам и завршила професионалну каријеру.  Тридесетак година сам играла женски фудбал. Била део репрезентације“, истиче Данијела Стојилковић, тренер ЖФК Динамо.

„Мислим да људи нису свесни колико ће град добити формирањем женског фудбалског клуба Динамо. Првенствено ће деца бити у здравој средини, бављење спортом их склањамо са улице. Ово је права ствар. Пре свега за саму децу, за родитеље али и за град.  Не сумњам да ће одавде изаћи многе репрезентативке“, каже Стојилковићева.

„ Искрено да вам кажем нисам се надала да ће бити оволики одазив. Зато што је распуст, одмори, родитељи су са децом ван Врања.  Овде је двадесетак девојчица. После 15 година непостојања женског фудбалског клуба у нашем граду, двадесет девојчица на самом почетку… ја сам одушевљена. Поред ових девојчица, жеља ми је да их буде још толико. Мислим да ће долазити када крене школа. Треба времена и рада, како би дошле до ранга такмичења. Највећи успех за једног тренера је да када од детета које има две леве или две десне ноге, упорним радом направи репрезентативца. А овде ће бити тога“ тврди тренер женског врањског клуба.

Осмогодишња девојчица Лана Станојевић чија је мајка била дугоодишњи голман, део је новооснованог тима. Кренуће, како каже, стопама своје мајке, као и њена сестра. Позицију на којој ће играти, одредиће тренер.

Анђелија Митић игра фудбал од своје седме године али није до сада имала где да тренира. Чим јој је тата рекао за оснивање клуба, једва је дочекала да се пријави. Жеља јој је да игра на позицији нападача.

Медијски пројекат „Буди спортски тип“  подржан је из буџета Града Врања  на основу Јавног позива за суфинансирање пројеката за производњу медијских садржаја  за радио, интернет  и штампане медије и новинске агенције  у  2019. години.