Врањанци у Абу Дабију: Сребро сија као злато

Министар омладине и спорта Вања Удовичић је током марта у Абу Дабију присуствовао отварању Летњих светских игара Специјалне олимпијаде и учествовао у Светском самиту младих лидера Специјалне олимпијаде.

Последњих година српски спортисти Специјалне олимпијаде Србије бележе бројне успехе захваљујући програмима које Министарство омладине и спорта активно подржава и препознаје као један од најбољих начина за њихову значајнију укљученост у друштвене токове, саопштило је Министарство спорта. Специјална Олимпијада је спортско удружење које омогућава особама са посебним потребама бољу интеграцију унутар друштва кроз спорт и спортске активности.

„Специјална олимпијада има за кључни циљ подстицање вишег степена инклузије у свим аспектима живота, а искуство потврђује да је управо спорт најделотворнија платформа за међусобно поштовање, повезивање и приближавање људи. Министарство омладине и спорта ће редовно подржавати програме Специјалне олимпијаде и наше спортисте. Поносан сам на свих 117 чланова делегације Специјалне олимпијаде Србије и желим им сву срећу” изјавио је министар Удовичић, преноси Танјуг.

У саставу репрезентације било је шест Врањанаца. Такмичили су се у име клуба Бубамара који постоји већ 11 година. Ово је трећа олимпијада на којој су учествовали, али је ове године тим одбојке на песку био у компелтном саставу из Врања. Они су под заставом репрезентације Србије освојили сребрну медаљу у одбојци на песку у Абу Дабију.

Олимпијади у Абу Дабију, претходиле су и квалификације. Екипу су водила два тренера, Горан Цветковић и Горан Јакочевски.

У полуфиналу си добили екипу Бразила, победили их са 2:1. У финалу су тесно изгубили од Уругваја, али та сребрна медаља за њих сија као злато, каже један од наших олимпијаца Милан Томић. Одлучујући поен за другу позицију освојио је Петар Ајрединовић.

Летње светске игре Специјалне олимпијаде одржавају се од 14. до 21. марта и највећи су светски хуманитарни спортски догађај на којем ће се такмичити 7.000 спортиста из 176 земаља.

Специјална Олимпијада основана је 1968. године у САД, као програм који промовише спортске активности у различитим олимпијским спортовима а намењен особама са менталним хендикепом. Од тада овом програму се прикључило више од 180 земаља из целог света са преко пет милиона спортиста. Кроз своје програме Специјална Олимпијада тежи ка пружању дугорочне подршке здравом развоју појединца и његовом уклапању у друштво.

ВИДЕО ПРИЛОГ СА ОВОГ ДОГАЂАЈА МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ  ОВДЕ:  https://www.youtube.com/watch?v=mzjt267VbUg

Медијски пројекат „Буди спортски тип“  подржан је из буџета Града Врања  на основу Јавног позива за суфинансирање пројеката за производњу медијских садржаја  за радио, интернет  и штампане медије и новинске агенције  у  2019. години.