У Владичином Хану бесплатни уџбеници за све основце

Родитељи ученика основних школа у Владичином Хану ове године полазак деце у школу дочекали су спокојније. Локална самоуправа обезбедила је бесплатне уџбенике за око 1.300 ђака од 1. до 8. разреда у четири основне школе и још 300 је донирало министарство.

Овим потезом, локално руководство показало је колико им је стало до квалитетнијег одрастања млађих суграђана тако што ће њиховим родитељима дати прилику да планирани новац за куповину уџбеника усмере ка другим стварима. Да би ученици добили бесплатне уџбенике, из буџета општине Владичин Хан, издвојено је 9,3 милиона динара.

Тим али и поводом почетка нове школске године у ОШ „Свети Сава“  приређена је свечаност.  Осим ђака првака, присуствовали су и њихови родитељи и председник општине Горан Младеновић. Гост свечаности био је и Његош Петровић у име Фондације „Кавчић“ која је помогла у обезбеђивању уџбеника.

Како то обично бива, новим другарима добродошлицу је пожелела старија другарица. Ове године то је била Лена Станковић која је истакла да „1.септембар за родитеље представља радост, али за многе и стрепњу како ће својој деци обезбедити све оно што им је  потребно“.

Зато је овај потез локалне самоуправе наишао на одушевљење.

– Бесплатни уџбеници ће бити пракса сваке наредне године. Замолићу вас да покушамо да сачувамо ове уџбенике за следећу генерацију, како би сачували новчана средства, да у договору са наставницима, набавимо рецимо географске карте или вежбанке. Владичин Хан је једна од ретких општина која је за своје ученике обезбедила бесплатне књиге и то по знатно нижим ценама у односу на друге. Просветни радници водили су се основним критеријумима при избору уџбеника, а то је њихов квалитет и повољна цена. Захваљујем наставницима и родитељима на сарадњи, а највише Фондацији „Кавчић“ која нам је помогла у обезбеђивању уџбеника, рекао је председник општине Горан Младеновић.

Његош Петровић је у име Фондације „Кавчић“ обећао нови сусрет у Владичином Хану и то већ средином наредног месеца.

– Наша Фондација ће школама у овој општини донирати најсавременије рачунаре, рекао је Петровић.

Он је подсетио да је Александар Кавчић, по коме Фондација носи име, један од најпризнатијих научника у иностранству који није заборавио државу из које је потекао.

– Вратио се у Србију са намером да обезбеди сваком детету једнаке шансе за образовање, рекао је Петровић.

Ђацима ханских основних школа, а нарочито првацима, сада остаје да праве одважне кораке на узбудљивој стази стицања нових знања. Срећно!