Регата „Тужна Морава“

Регата „Тужна Морава“

Некако природан след  догађаја „Тужна Морава“ је њена РЕГАТА. 

Десила нам се у периоду од 17. – 26. 07. 2016 на потезу од Бујановца до Варварина. Зашто баш тамо? Зато што је то ток ЈУЖНЕ МОРАВЕ у дужини од 232 км, а екипа искусних извиђача, потпомогнути пријатељима (међу којима и део нас из Чувара Србије“) њих 12 +, је као задатак себи наметнула циљ да се уради лоцирање црних тачака током целог тока реке према којом се људи никако не понашају у складу са норманим начелима. Нити домаћински, нити људски. Те „црне тачке“ су након комплетног тока и завршетка  регате , са тачном локацијом на картама предате јединицама војске, полиције, сектору за ванредне ситуације и локалним самоуправама, кроз чије општине Јужна Морава протиче. На њима је дали ће те информације користити и на који начин.

За десет дана, екипа је прошла од тотално непроходног тока реке у доњем делу, закрчене исеченим дрвећем које је препречило ток реке, многобројним ископинама песка која чине ерозију обале и штете реци на тај начин, „уобичајене“ количине прљавштина и пластичних кеса и флаша током реке, до тога да су се у горње току Јужне Мораве  чак и купали у њој.

Расположење и гостопримство мештана према учесницима регате је било заиста на високом нивоу и нигде екипа није остала гладна или жедна.

Велика нам је част и задовољство што смо били део овог пројекта на свој начин.

Почетак регате можете погледати  овде,

 

а видео који најбоље осликава стање реке у доњем делу водотока погледајте ОВДЕ

Више слика и извештаја можете погледати ОВДЕ на ФБ страни регате и на ОВОЈ страници и ЈОШ

Галерија:

Једна радна
Поздрав сниматељу
Екран дрона

 

    

                                                                                                                                             

Grafički prikaz maršrute Regate „TUŽNA MORAVA“ sa spiskom mesta po danima kroz koja prolazimo.