Исправно пиши

Пројектoм  „Исправно пиши“  смо кроз 6 текстова на сајту  “Чувари Србије“  покушали  промовисати правопис српског језика, ћирилицу и врањански дијалект.

Циљна група овог пројекта су ученици, студенти – корисници интернета, читаоци  онлајн потрала и корисници друштвених мрежа.

Свесни колико се у седишту Пчињског округа поштује правопис циљ нам је да укажемо на најчешће правописне грешке које су у свакодневној употреби,  а одомаћиле су се код  млађе популације.

Наш пројекат жели да укаже на многобројне граматичке грешке у локалним медијима, међу корнисицима интернета, основцим, средњошколском и факултетском омладином.  Овај пројекат има истраживачки, информативни и образовни карактер, а крајњи циљ је допринос неговању српског језика, правописа и ћирилице. Важан моменат је и очување врањанског дијалекта.

Како објаснити то што се у јавности на јужњачки дијалекат гледа негативно, а онда се он позитивно вреднује у Шотриним филмовима „Зона Замфирова” и „Ивкова слава”. Зашто са симпатијама, па и сетом читамо јужњачки Боре Станковића?

Периферне области попут југа Србије, често се сматрају за заостале и маргиналне, не само географски, што је универзална појава свуда у свету, а јужњачки говор у Србији се доживљава као смешан, необразован, примитиван, „посвађан” с падежима.

Чак је и међу лингвистима распрострањено да говорници са „јужне пруге” не могу да науче стандардни српски језик у потпуности, па професори на Филолошком неретко с подсмехом прокоментаришу на испиту: Врањанка, дошла да студира српски! – истиче Тања Петровић, додајући да су у Словенији дијалекти културна вредност и да се већина политичара не труди да сакрије дијалекатске особине свог говора.

                                                                                                   /„Србија и њен југ – јужњачки дијалекти између језика, културе и политике”, ауторка Тања Петровић/