,,Престиж“ из Врања освојио две награде у Куманову

На дводневном Међународном турниру ,,Куманово 2019.“ Школа фудбала ,,Престиж“ из Врања остварила је фантастичан резултат освојивши прво место у категорији дечака 2010. годиште, док је треће место припало годину дана млађим фудбалерима из Врања.

Конкуренција на турниру била је веома јака, учествовало је 16 екипа у две старосне категорије, из Куманова, Скопља, Тетова, Битоља, Штипа, Параћина, Врања.

У борби за треће место у категорији дечака генерације 2011. ,,Престиж“ је однео победу над екипом ,,Еуро спорт“ из Куманова, резултатом 3:1, док је у финалу у категорији 2010. годиште ,,Престиж“ савладао на пенале екипу ,,Вук“ из Параћина.

Ово је велики успех Школе фудбала ,,Престиж“ која је представљала град Врање и Републику Србију на овом веома значајном фудбалском турниру у Куманову – наглашава координатор школе фудбала Јоца Ристић.

Школа фудбала „Престиж“ је посвећена спортској едукацији младих играча кроз фудбал и за фудбал. Циљ школе је да деци помогнемо да пронађу свој пут преносећи им праве животне вредности. Усмеравамо их да кроз рад, забаву и дружење изграде своју личност, а у исто време постану добри фудбалери – каже Ристић. Програмом школе фудбала подстиче се правилан раст и разој деце, развој опште координације покрета.

“Престиж” почива на неколико основних принципа који представљају императив за све људе који у њој раде. Међу њима се истичу два принципа.      Први се односи на континуирано праћење развоја фудбалера према јасним критеријумима, а ради правовремене и адекватне селекције и правилног развоја самих фудбалера у складу са захтевима који се постављају у школи. Континуитет праћења развоја младих фудбалера омогућен је континуираним радом тренера. Дуготрајан рад тренера са ученицима исте узрасне категорије један је од главних императива у раду школе.

Други битан принцип везан је за постојање одређене врсте фудбалске филозофије, тачније речено, одређеног стила игре који сви тренери који раде у клубу морају да прихвате – каже Ристић и додаје:

“Процес школовања фудбалера мора да садржи техничку супериорност, нападачку оријентацију и мора да буде забаван. Тај стил почива на оријентацији на поседу лопте, индивидуалној слободи коју играчи имају у реализацији ситуација у самој завршници напада, сужавању простора за игру противника и пресингу који се реализује на противничкој половини. Посебно се инсистира на томе да играчи морају да помажу једни другима. Крајњи циљ школовања фудбалера јесте оспособљавање фудбалера да одговоре захтевима стила игре.

Престижови фудбалери морају бити у стању да превазилазе шаблоне и да уместо тога траже нова и неочекивана решења, да развију креативност. Они такође морају бити постојани у сваком дуелу и спремни да се супроставе јачем противнику, да буду одважни.

Исто тако, они морају да верују у могућност остварења свих задатака који су пред њих постављени, да буду самоуверени”.

Ристић наглашава да у школи фудбала “Престиж” подразумевају то да млади фудбалери морају да науче правила игре, да знају како да одржавају своју спортску опрему, да буду упознати са начином исхране фудбалера.

“На физичком плану од фудбалера се очекује да имају развијену правилну технику кретања која омогућава координисано трчање, да поседују могућност за спринтеве у свим правцима, да развију покретљивост свих делова тела, да науче како да користе тело у дуел игри, да науче да скачу одражавајући се помоћу једне и помоћу обе ноге…

Посебно инсистирамо на развијању способности везаних за личност фудбалера. Морају да науче да се понашају спортски, у смислу да поштују противника, да поштују судију и прихватају његове одлуке, да сарађују са саиграчима, тренером, да прихвате да је фудбал тимски спорт, да буду самокритични и отворени за мишљења саиграча, да анализирају своју игру, тренинге и утакмице, да прихватају лидере у тиму, да буду концентрисани и посвећени раду на тренинзима, да буду одговорни према спортској опреми, да слушају своје тело и избегну повреде”, истиче Ристић.

 

Медијски пројекат „Буди спортски тип“  подржан је из буџета Града Врања  на основу Јавног позива за суфинансирање пројеката за производњу медијских садржаја  за радио, интернет  и штампане медије и новинске агенције  у  2019. години.