ИГРА И СВЕТ У ХАНУ – МЕЂУНАРОДНИ СТУДЕНТСКИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА

Владичин Хан је био домаћин Међународног фестивала фолклора који је одржан по девети пут у организацији Центра културе и Студентског културног центра из Ниша.

У три дана трајања фестивала публици су се представили ансамбли из Колумбије, Грчке, Чилеа, Немачке, Пољске, Турске, Чешке и Србије.

„Хан има дугу традицију фолклора и желели смо да публици представимо културу и обичаје, игре и музику народа из целог света“, каже Часлав Младеновић директор Центра културе.

„Имамо јако добар пријем код публике, која са одушевљењем дочекује ансамбле свих ових година. Хан је један од мало градова у Србији који је домаћин једне овакве међународне смотре“, истиче Младеновић.

Критеријуми за организацију фестивала су строги и по правилима ЦИОФ-а (Међународног савета организатора фестивала фолклора и традиционалне културе).

Студентски културни центар и град Ниш су домаћини међународног фестивала 16 година, а Владичин Хан се квалификовао и преузео организацију девети пут. Министарства културе и просвете Републике Србије и министарства земаља из којих долазе ансамбли стоје иза комплетне приче свих ових година.

Шаренило боја, народних ношњи, музика какву не чујемо сваког дана, раздрагана лица, песма, обележили су три дана фестивала у Владичином Хану.

Прве вечери наступили су ансамбли из Колумбије, Грчке и домаћин КУД „Бранислав Нушић“ .

Фолклорна група „Аманекер Колумбијано“ из Колумбије одушевила је Ханчане. Основана 1986.године са сврхом да буду градитељи вредних креативних процеса за колумбијску сценску уметност, будући да је група специјализована за интерпретацију националне културе на сцени кроз колумбијски фолклорни плес. Под управом Ауре Кортес, група је препозната као један од најважнијих субјеката у фолклору Колумбије.

Њихов традиционални плес и наступ био је веома упечатљив.

Наши проверени пријатељи Грци много пута су били у Хану са разним ансамблима. Овога пута наступила је Фолклорна група Културног центра Гефира.

Културни центар Гефире основан је 1978. године са циљем да сачува и пренесе грчку традицију и обичаје на следеће генерације. Броји више од 200 чланова и много различитих секција, као што су група традиционалних плесова, драмска секција, хорови и др.

Посебно су поносни на Фолклорну групу која је учесник многих фестивала и добитник бројних награда.

ОЈ МОРАВО, ОЈ МОРАВО

КУД „Бранислав Нушић“ сваке вечери се представљао са другом кореографијом и саставом. У изузетно богатој историји друштва, 40 година непрекидног рада и 95 година постојања, кроз ансамбл је прошло на хиљаде младих и постављено је више стотина кореографија. Кроз рад друштва и напредак градила се и публика која тачно зна када треба да пружи подршку и да награди аплаузом. Најјачи је увек за домаћина, али и гости нису никада ускраћени.

Ансамбли који, сада већ годинама, долазе из Јужне Америке или са далеког истока увек изазову посебну пажњу. Њихове традиционалне игре и обичаји нису блиске нама, али их сви са нестрпљењем прате.

Друге вечери публици су се представили ансамбли из Чилеа, Немачке, Чешке и домаћини.

Опет су Латиноамериканци били посебни.

Фолклорна група „Бафоко“ из Чилеа заживела је 2018.године и почела са новим начином рада под окриљем општине Колипули. Имају 60 плесача који су организовани у две екипе према узрасту.

Својим репертоаром праве географско путовање кроз Чиле и Латинску Америку.

           

Ансамбл народних игара „Теа мас“ из Немачке, као део Универзитета у Дрездену, од 1950. године налази се међу најистакнутијим аматерским групама у Немачкој. Око 40 плесача и музичара посвећено је неговању и очувању фолклора у Немачкој, као и представљању немачких региона путем надахнутих сценских кореографија. Ансамбл чине углавном студенти и дипломци Универзитета који иза себе имају значајан број наступа у земљи и иностранству. Истичу да у контакту са фоклорним групама и људима из целог света доживљавају нове импулсе у уметничком раду, а разноврсношћу свог програма доприносе живој размени међу културама.

Фолклорни ансамбл „Хлубина“ из Остраве један је од најстаријих у Чешкој. Основан је 1947. године првобитно као женска плесна група. Током свог постојања рангирани су у самом врху чешких фолклорних друштава. Свој рад базирају на традицији области око Остраве, на североистоку Чешке, коју карактерише мање помпе и више необичне емотивне дубине. „Хлубина“ представља публици у иностранству богатство фолклорног наслеђа североисточне Моравске.

                 

Последњег дана фестивала са одушевљењем је испраћен наступ ансамбала из Турске и Пољске и КУД „Бранислав Нушић“.

Студентски фолклорни ансамбл „Кракус“ из Пољске најстарији је фолклорни ансамбл у Пољској. Основан је на Универзитету науке и технологије у Кракову пре више од 70 година (1949. године). Представља изворни и аутентични пољски фолклор који је уметнички преображен и прилагођен захтевима сцене. Игре, песме и обичаји представљени су ношњама различитих региона. За 73 године рада Ансамбл је одржао око 4 700 концерата у Пољској и иностранству. Наступали су у свим европским земљама, Азији, Африци, Северној и Јужној Америци на више од 180 иностраних уметничких турнеја. Добитници су бројних награда на међународним и домаћим фестивалима.

Када је на бину изашла Фолклорна група факултета образовних наука из Анкаре у Турској у публици су се чуле овације. Основана 1990. године на Универзитету у главном граду Турске, у Анкари, једна је од водећих аматерских организација у овој земљи. Њихов примарни циљ је да пренесу турске народне игре и културу као уметнички догађај, без деформисања њихових оригиналних карактеристика. Поседују импресивну архиву фолклорних студија, као и оригиналне народне ношње скоро свих региона Анадолије. Учествовали су на многим националним и међународним фестивалима и такмичењима у координацији са релевантним владиним агенцијама, укључујући и Министарство просвете, Управу за омладину и спорт и др.

               

Наступом најмлађе, али и старијег састава КУД „Бранислав Нушић“ оних који представљају чуваре културног наслеђа и традиције Владичиног Хана и Србије завршен је 16. Међународни студентски фестивал фолклора.

То можете погледати и у нашем видео материјалу са нашег YTB  канала:

https://youtu.be/bAJMjgf7QjY