Хани котлић – гастрономи и мајстори на делу

У општини Владичин Хан од 2015. године одржава се кулинарска манифестација „Хани котлић“. Такмичење у припремању гулаша које окупи велики број екипа, гостију и љубитеља оваквих дешавања. Манифестација се одржава на кеју поред реке Јужна Морава у септембру. Ове године окупило се 15 екипа из Хана, Врања, било је чланова екипа и из Сурдулице, Босилеграда и других околних места. Изостали су гости из Македоније који сада већ традиционално долазе на кулинарска дружења у Хан.

         

У веселој, опуштеној атмосфери сваки од тимова дао је свој максимум у спремању што бољег гулаша уз пут добро се забавивши.

Стручни жири састављен од искусних кувара и мајстора свог заната имао је тежак задатак да донесе исправан суд.

Победа је ове године припала екипи „Живим живот“ из Владичиног Хана која је доказала свој квалитет и знање на овој, али и бројним другим манифестацијама у окружењу.

 

 

 

 

 

 

Екипа „Живим живот“- 1. место

 

Друго место заузела је екипа „Житорађска мућкалица“ из Житорађа такође изузетно успешна на бројним такмичењима у округу. Уиграни тим, састављен од искусних појединаца ове године морао је да пружи руку првопласираној екипи.

 

 

 

 

 

 

 

 

Екипа „Житорађска мућкалица“ – 2. место

 

Трећа награда отишла је у руке гостима из Врања, екипи „Шашава дружина“. Нијансе су одлучивале ко ће                         добити коју награду.

 

      Екипа „Шашава дружина“ – 3. место

 

Организатори су, уз главни припремили и богат пратећи програм.

Осим кулинарског такмичења одржана су и спортска надметања. У бацању на кош у мушкој конкуренцији најбоља је била кафана „Меанче“, а у женској „Живим живот“.

 

  Пекара „Сојка“ – највеселија екипа

 

 „7. величанствених“ – награда за фер плеј

У надвлачењу конопца и брзом испијању пива боља од свих била је  „Шашава дружина“ из Врања.

Највеселија екипа пекара „Сојка“ из Хана добила је награду за комплетан наступ, а екипа „7 величанствених“ из Врања пехар за фер плеј.

Најбољи су добили вредне робне награде, које ће моћи практично да употребе у даљем периоду.

С обзиром на то да локална самоуправа од почетка подржава ову причу, пехаре, захвалнице и поклоне уручили су председник општине Горан Младеновић и његов заменик Владимир Костић.

У знак захвалности Организациони одбор манифестације је председнику поклонио икону, који је исту даривао гостима из Француске, јер су овогодишњим сусретима дали интернационалну ноту.

Бројне похвале упућене су члановима Организационог одбора Миодрагу Пешићу, Слободану Новковићу, Владану Пешићу и Николи Новковићу који су настојали да све протекне у најбољем реду и да учесницима буде забавно.

                 

Зна се да на овакве манифестације долазе мераклије, људи позитивног духа и шаљивџије. Две првопласиране екипе на „Хани котлићу“ имају такмичарско искуство којим могу да се похвале.

Првопласирани тим „Живим живот“ из Хана, тачније села Репинце учесник је овог такмичења од почетка. Mилевка и Предраг (Даки) уживају у спремању хране и дружењу. У зависности од такмичења са њима су и пријатељи Едита, Мирослав (Димка) и још по неко. Први пут су се окушали у спремању ајвара у оквиру такмичења „Изађи ми на теглу“. И ако им пласман никада није приоритет, могу се похвалити да су увек били међу прве три екипе, а прошле године су освојили треће место у Србији. Да су мајстори не само у спремању ајвара, већ и гулаша потврђује овогодишње прво место на „Хани котлићу“. У Хану су такође више пута награђивани. Учесници су и манифестације „Житорађска мућкалица“ у селу Житорађе. Милевка је тамо била прва у држању кригле. Поносе се и учешћем на „Репинском рибљем котлићу“, где су од оснивања. Њихова екипа је тамо домаћин, не такмичи се, Милевка је задужена за казан и припрему хране за све. На тој манифестацији им обавезно, већ 5 година долазе и гости из Македоније, Удружење за заштиту српских споменика у Македонији.

Учествују редовно на „Шкембијади“ у Кршевици, „Босилеградском рибљем котлићу“, у Врањској Бањи, а били су и на „Гулашијади“ у Врању ове године, где су награђени за најоригиналнији назив екипе.

    „Живим живот“ – „Изађи ми на теглу“ – 3. место у Србији

    „Живим живот“  -„Репински котлић“

    „Живим живот“  екипа

Због отворености, позитивизма и дружељубивости свуда су радо прихваћени и драги гости и домаћини. Милевка каже да су се људи временом отуђили и да су оваква дружења прилика да се упознају и зближе. А свакако је корисно и да се нешто ново научи.

Пошто су се временом усавршили и у спремању и у такмичењу са нестрпљењем очекују нове изазове.

Још једна првопласирана екипа на многим манифестацијама је „Житорађска мућкалица“ из Житорађа. Екипа наступа у саставу: Главни Ненад Ћела, главни кувар Иван Буљко, логистика и подршка Симографи, стална подршка Душан Рид, Владица Прце, Драшко Керамичар са ујаком Бинтом, Саша Тиса, Марина и морална подршка Владица РИВ.

Они су покретачи манифестације „Житорађска мућкалица“ која се већ 5 година одржава у селу Житорађе надомак Хана и бележи велики број учесника из целог округа.

               

                                                 „Житорађска мућкалица“ – награде са такмичења

 

А жеља за такмичењем и оваквим дружењима јавила се након освајања пехара на „Сомовијади“ на Власини 2015. године. Од тада су учесници многих манифестација и то врло успешно, „Власинског котлића“, „Хани котлића“, „Репинског котлића“, „Босилеградског рибљег котлића“. У Хану су ове године били други, у Прекодолцу у спремању свадбарског купуса први. У Босилеграду прошле године други. Истичу да су најтеже 1. место освојили на Михољским сусретима села у селу Џеп ове године. Награде их радују, али много више им значе познанства и лепе успомене са истих. Посебно су поносни на организацију донаторског ручка за изградњу храма Светом Краљу Милутину у селу Житорађе. То сматрају својим значајним успехом.

„Житорађска мућкалица“ – донаторски ручак за изградњу храма Светом Краљу Милутину у Житорађу.

 

 

      

              „Житорађска мућкалица“ – Учешће на манифестацијама  „Житорађска мућкалица“

                                                                                       „Михољски сусрети села“

 

                                                                              „Житорађска мућкалица“ 

Различитих занимања, али јединствени као тим тек припремају још много нових акција. У складу са својим људским квалитетима настоје да и код других пробуде поштовање, љубав, уважавање међу људима, јер је то оно што нам, чини се, баш недостаје у последње време.

 

А ево како то изгледа и у нашем видео клипу. Уживајте…

https://www.youtube.com/watch?v=37Bld1-eX4s