Динамови пионири на Интернационалном фудбалском турниру у Банском

Пионири ФК „Динамо“ из Врања , 2005. и 2006. годиште,  учествовали су на Интернационалном фудбалском турниру у Банском, Бугарска. Турнир је организован под окриљем ФИФА.

Врањски дечаци забележили су по две победе и два пораза и освојили треће место у групи. Својом игром и својим понашањем на прави начин презентовали су себе, свој клуб и свој град.

Тај турнир је био јако значајан, деца су су преломила и схватила да могу. Од сваког турнира креће и ентузијазам, њихова победничка атмосфера. Сам амбијент у Бугарској је био добар, и све то је на децу деловало јако позитивно. Прошао сам и ја то, и знам како им је, и колико је битно да се баш у том животном добу изгради позитиван дух и став према фудбалу – каже тренер Давор Тасић.

Радимо по програму школе који је направила управа Динама. Створили смо добру причу, ради се на побољшању инфраструктуре, као и унапређењу програма. Инсистирамо на стварању система пре резултата. Систем је најбитнији, а из доброг система доћи ће и резултати. Све иде у добром правцу. Презадовољан сам како се ствари, за сада, одвијају – говори Тасић.

Покушавам да децу научим да се радом и стрпљењем стиже до успеха – каже Тасић, и апострофира улогу родитеља као веома значајну:

“То посебно треба да знају родитељи који предњаче у нестрпљењу. Разумем и родитеље, и играче, али једина реална прича је она која говори о крвавом раду и стрпљењу. Ко је тиме наоружан, његова прилика ће кад – тад доћи. У овом узрасту је најважније учити децу да уживају у фудбалу и окружити их позитивном причом, јер јако је важно стварање победничког менталитета, у смислу да у том уживању и раду они, пре свега виде себе.

Ја их учим да уживају у притиску. Када изађеш на терен, још када има публике, читав свет је твој. Зато се ентузијазам и победнички менталит граде већ сада. Морају научити да буду борци, победници. Родитељи морају да прихвате своју улогу, морају деци да дају подршку у смислу да причају позитивно.Никако да сваљују кривицу на тренере, саиграче. Не, само позитивно, само охрабрење.

Не треба деци пребацивати за сваку грешку, то их поремети у старту. Данас је све у фудбалу подређено пуком резултату, и има мало места за креацију, Деци треба подршка”, наглашава Тасић.

Квалитет једног спортског колектива не огледа се само освојеним бодовима и угледом у локалној средини, већ правом мером развоја сопственог система. Дугогодишње и упорно улагање, пре свега у млађим категоријама, једини је сигуран пут да ће нешто трајати, а траг бити праћен.

ВИДЕО ПРИЛОГ СА ГОСТОВАЊА МЛАЂЕ СЕЛЕКЦИЈЕ ДИНАМА У БУГАРСКОЈ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ:

Медијски пројекат „Буди спортски тип“  подржан је из буџета Града Врања  на основу Јавног позива за суфинансирање пројеката за производњу медијских садржаја  за радио, интернет  и штампане медије и новинске агенције  у  2019. години.